Hamile ve Emziren Anneler Bitki Çayı Tüketebilirmi ? Hangi Bitkiler Zararlıdır?

Hamile ve Emziren Anneler Bitki Çayı Tüketebilirmi ? Hangi Bitkiler Zararlıdır?

 

Hamile ve emziren annelerin bitki çayı içmesi zararlımı? 

 

Hamilelik döneminde fazla tüketilen yada tüketildiği takdirde bebeğe zarar veren yada annelere zararı dokunabilen bitki çayları ile ilgili bir makale hazırladık. Hamilelikte hangi bitki çayları içilmeli? Hangi bitki çaylarından uzak durulmalı? Hamilelikte düşüğe sebep olan veya erken doğumu tetikleyen bitki çayları hangileri?

 

 

Gebelikte Bitki Çayı İçmek Zarar Verir Mi?

 

Rahatlatıcı ve tedavi edici etkisi bulunan bitki çayları, insan vücudundaki bir takım rahatsızlıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Sindirim rahatlatmaya "rezene", mesane enfeksiyonlarına "mısır püskülü", uyku bozukluklarına "papatya - melisa" zayıflamak için "sinameki" gibi rahatsızlıklar için tüketilen daha bir çok çeşit bitki çayları gebe ve hamile anneler için risk taşıyabilir. Anne adayları normalden fazla bitki çayı tükettiği taktirde gebelikleri erken doğum veya düşük gibi istenmeyecek şekilde bitebilir. Bu nedenle anne adaylarının bu konuya çok dikkat etmeleri gerekir. Geçmiş zamanlara dönüp baktığımızda sadece aktarlarda bulunan bitki çayları şimdi ise marketlerde çok rahatlıklar bulunabiliyor. Bu şekilde elimizin altında bulunan bitkileri  çoğu zaman bir kısım hastalıklarda tedavi edici olarak kullanıp, iyileşme sürecini hızlandırmak istiyoruz. Başta ıhlamur, papatya, adaçayı gibi vücudu dinlendiren bitki çayları daha hafif aromaya sahip olduğu için siyah çaya göre daha çok tercih ediliyor. Peki anne adayları, hamile anneler ve emziren anneler bitki çaylarının tüketimi konusuda ne kadar dikkatli davranıyorlar? 

 

Hamileler Bitki Çayı İçebilir Mi? Bitki Çayı Hamilelere Zarar Verir Mi?

 

Bitki çayları içerdiği maddeler bakımından çok güçlü etkiye sahiptir. Vücudun sindirim ve bağışıklık sistemine direk etki eder. Bu nedenle içerisindeki maddelerin anne adayına ya da bebeğe zararının dokunma riski olan bitki çaylarının tüketilmememesi, fayda sağlayan bitki çaylarının ise günde 2 fincandan fazla içilmemesi gerekir. Hamilelik veya emzirme sürecinde vücud direncini yüksek tutmak için ilk tercih kesinlikle ilaç olmamalı, bu nedenle annelere iyi gelebilicek bitki çaylarını tercih etmek daha doğru olacaktır. 

Anne ve Anne Adayları İçin Tavsiye Edilen Bitki Çayları Nelerdir?

 

Hamilelik dönemini en rahat ve stressiz atlatmanın doğal yolu bitki çaylarından doğru miktarda yararlanmaktır. Peki anne adayları hangi bitki çaylarını tüketebilir? Hangi bitki çayları neye iyi geliyor. Şimdi bunlardan bahsedeceğiz.

Kuşburnu; Dirençli kılar. Ödem attırıcı özelliği de vardır.

Rezene; emzirme döneminde süt arttırıcı özelliği vardır.

Papatya; Uykusuzluk ve strese iyi gelir. En etkili sakinleştiricidir.

Zencefil ; Şişkinliği azaltır. Mide bulantısının önüne geçer.

Ihlamur; Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.Ayrıca vücuddaki iltihapları yok etme özelliği vardır.

Melisa Çayı; Değişen honmonsal dengelerin gerdiği sinirleri gevşetir, yumuşatır, özellikle uykuya dalmakta zorlanan anne vadaylarının daha kolay ve rahat uyumasını sağlar.

Hurma ; hamilelik döneminde pek çok kadının yaşadığı kansızlık sorununa çözüm olabilir. 

 

Hamile ve Emziren Annelere Zararlı Olan Bitki Çayları... Bu Bitki Çaylarına Dikkat..

 

Yeşil Çay; Folik asit seviyesi olumsuz etkilere neden olabilir. Emzirme döneminde hem anne hem de bebekte içindeki kafein nedeniyle uykusuzluk yapabilir.

Ahududu Çayı ; Fazla tüketildiği taktirde doğum kasılmalarını tetikleyebilir.Erken doğuma neden olabilir.

Adaçayı ; Düşüge neden olan bu bitki çayı ilk 3 ayda düşüğe neden olabilir.

Kekik Çayı; Her gün içilen 2 bardak veya fazlası gebeliğin sonlanmasına neden olabilir.

Sarı Kantoron Çayı ; Kanama riski meydana getirebilir. 

 

Bunlara ek olarak ; meyan kökü, lavanta, yaban mersini, kedi otu, karanfil, tarçın, ökseotu, oğul otu, yasemin, kimyon, biberiye, karahindiba, çivanperçemi gibi bitkilerin de tüketilmesi zararlı olabilir. 

 

Yukarıda bahsedilen bitki çayları, hamileler tarafından fazla tüketildiği taktirde düşük yapma riskini, hamilelikte kanamayaı ve rahim kasılmalarını tetikleyerek erken doğuma yol açabilmektedir. Dolayısıyla da hamilelikte günlük 2 bardağı aşmamak gerekir. İşini layıkıyla yapabilen bitki uzmanları ve doktorunuza sormadan bitki çayı tüketimine girmeyiniz. 

 

Bu yazımızda sizlerle hamilelik sürecinde tüketilen bitki çayları hakkında bilgiler paylaştık. Doğallık ve sağlık adına daha bir çok bilgiye ulaşmak için mutlaka @adaşifa instagram adresimizi takip etmenizi tavsiye ederiz. 

 

 

Etiketler: hamile anneler bitki çayı, emziren anneler hangi bitki çaylarını içmeli, gebeler papatya çayı içebilirmi, gebeler ıhlamur çayı içebilirmi
Mart 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR